Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Mitä tehdä, jos asunnossa on...

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Mitä tehdä, jos asunnossa on kylmä?

Syksyn tullen pimeät illat saavat viettämään aikaa entistä enemmän kotona, ja samalla moni vuokralainen havahtuu siihen, että omassa asunnossa on kylmä ja patterit eivät tunnu lämpiävän. Monesti tilanne korjaantuu muutamassa päivässä, mutta mikäli kylmyys jatkuu, on syytä tarttua toimeen. Mitä siis tehdä, jos tuntuu ettei kotona tarkene?

Määrittele kylmä

Kylmän kokemus on myös subjektiivinen, ja ihmiset kokevat sopivan huoneiston lämpötilan eri tavalla. Asuinhuoneiston suosituslämpötilat ovat oleskelutiloissa 20-21 astetta, ja makuuhuoneissa 18-20 astetta. Lämpötila on mitattava reilun metrin korkeudelta, ei ulkoseinän tai ikkunoiden läheltä.

Laita villasukat jalkaan ja odota pari päivää

Monessa talossa patterit säädetään päälle vasta ensimmäisten yöpakkasten tultua. Lämmitysjärjestelmien anturit reagoivat ilman lämpötilamuutoksiin hitaammin kuin ihmiskeho, joten tilanne saattaa korjaantua parissa päivässä ja lämmitys alkaa toimia normaalisti.

Selvitä ongelma

Mikäli huoneiston lämpötila ei kohene, tarkista patterit toimivatko ne. Tutki myös ikkunat – joskus viileän tunne johtuu vanhempien ikkunoiden heikoista ikkunatiivisteistä. Ikkunatiivisteiden uusimisen hoitaa yleensä asukas itse, mutta vuokranantajan on hyvä huolehtia että vuokrasuhteen alkaessa ikkunatiivisteet ovat kunnossa.

Soita huoltoon

Pattereiden tai muiden lämmityslaitteiden huolto- ja korjaustyöt on syytä jättää suosiolla asiantuntijalle. Mikäli patteri on kylmä, soita taloyhtiön huoltoon ja pyydä heitä käymään tarkistamassa patterit. Kun patterit ovat pois päältä pitkiä aikoja, niiden putkistoon saattaa kertyä ilmaa, joka estää pattereiden lämpenemisen täydellä teholla. Huoltomies tarvittaessa ilmaa patterit, ja usein ongelma poistuu.

Mikäli ongelma ei korjaannu, ota yhteys vuokranantajaan

Liian matala huonelämpötila alentaa asumisviihtyvyyttä ja pitkäaikainen oleskelu saattaa aiheuttaa terveyshaitan. Huomattavan alhaiset pintalämpötilat huoneistossa keräävät kosteutta, joista saattaa aiheutua jopa kosteusvaurioita. Tilanteen korjaaminen on siis myös vuokranantajan intressi.

Mikäli huoneiston kylmyys jatkuu, on asiasta ilmoitettava vuokranantajalle. Jos huoneiston lämpötila on pidempiä aikoja alle 18 asteen ja asia ei vuokranantajalle ilmoituksesta huolimatta etene, voi vuokranantajalle tulla vahingonkorvausvelvoite vuokralaista kohtaan, käytännössä peruste vuokranalennukselle. Ennen mahdollisia korvauksia asia täytyy kuitenkin todentaa. Vuokralainen voi tilata asuntoon terveystarkastajan, joka mittaa asunnon lämpötilan ja antaa näkemyksensä siitä, onko asunnossa kylmä, missä kohtaa ja mistä se johtuu.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit