Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Miten löytää hyvä vuokra-asunto

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Miten löytää hyvä vuokra-asunto

Kaupungeissa asunnon löytää parhaiten netistä. Sivustot Oikotie.fi, Vuokraovi.com ja Tori.fi sekä vuokravälittäjien omat sivustot (esim. ovv.com) pursuavat tarjontaa. Usein oppilaitoksilla on myös omia asuntoja ja asunnon välitykseen perustettuja sivuja. Kaupunkien omat vuokratalot löytyvät kaupungin sivulta ja esim. VVO:lla ja SATO:lla on omat sivustonsa. Usein kaupungin vuokra-asuntotarjontaa löytyy googlettamalla, esim. vuokra-asunnot Kuopio.

Loppukesällä ja syksyllä asunnot ovat tiukassa varsinkin opiskelijapaikkakunnilla, koska kaupunkiin muuttaa samanaikaisesti paljon uusia asukkaita. Pääkaupunkiseudulla edullisten asuntojen saaminen on hankalaa läpi vuoden. Joskus asunto löytyy yllättäviä reittejä ja asuntotarpeesta kannattaakin kertoa tuttaville ja sukulaisille. Paikallislehtiä ei myöskään pidä unohtaa ja joskus oma rivi-ilmoitus lehdessä voi tuoda hyviä kontakteja.

Vuokrataso usein nousee kysynnän kasvaessa ja kiihkeän kysynnän aikana vuokratuista asunnoista voi joutua maksamaan korkeampaa vuokraa kuin keväällä vuokratuista. Joskus vuokranantaja pyrkii hyödyntämään tilannetta ja vuokraa asunnon aina määräaikaisella sopimuksella syksystä syksyyn. Vuokralainen ei pysty irtisanomaan asuntoa keväällä ja asunnon vaihto on mahdollinen vasta kalliina aikana. Lue lisää asunnon irtisanomisesta ja erilaisista sopimusmuodoista tästä artikkelista.

Kun asunnoista on kova kilpailu, asunnon etsintään kannattaa valmistautua. Varsinkin yksityiselle vuokranantajalle kannattaa tehdä hyvä hakemus, jossa kertoo hieman itsestään ja harrastuksistaan ja perustelee miksi olisi hyvä vuokralainen (etsin asuntoa pitemmäksi aikaa, pystyn maksamaan vuokrat, koska…). Mikäli omistaa lemmikkieläimen, kannattaa hieman kertoa lemmikistään: minkä ikäinen lemmikki on, onko sitä koulutettu ja onko se hyvätapainen. Hakemukseen liitetty kuva itsestä ja lemmikistä on myös hyvä keino tulla esille ja vakuuttaa vuokranantaja. Yksityinen vuokranantaja on usein myös tyytyväinen, jos nuoren vuokralaisen vanhemmat tuodaan esille ja kerrotaan heidän olevan tukena ja auttavan tarvittaessa.

Vuokravälitystoimistoihin kannattaa olla myös henkilökohtaisesti yhteydessä ja tiedustella voiko asunnon hausta tehdä toimeksiannon. Joillakin toimistoilla mahdollisuus on ja silloin usein saa ensimmäisenä tiedon tarjonnasta. Välityspalkkion maksaa lain mukaisesti toimeksiantaja eli tässä tapauksessa vuokralainen, mutta toisaalta tämä voi olla hyvä tapa löytää kiihkeän kysynnän aikana hyvä ja edullisempi asunto. Toimeksiannon asunnon hausta voi tehdä ainakin OVV Asuntopalveluille Helsingin, Hyvinkään, Kuopion ja Joensuun toimistolle. Katso lisää OVV:n nettisivuilta.

Hyvä vuokrasopimus

Vaikka löydetty asunto olisi hyvä, kannattaa ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista tarkistaa vuokrasopimuksen tärkeimmät ehdot. Jos vuokrasopimus on määräaikainen, sitä ei voi irtisanoa elämäntilanteitten muuttuessa. Millainen on vuokran korotusperuste ja milloin vuokranantaja voi tehdä korotuksen? Mitä maksuja tulee vuokran päälle ja paljonko ne ovat? Jos asunnossa on sähkölämmitys, kustannuksiin kannattaa perehtyä vähän enemmän. Edullinen vuokra voi lopulta olla hyvinkin kallis, jos vuokran päälle maksetaan sähkölämmityksestä, talon eristys on heikko ja sähköä kuluu paljon.

Hyvä vuokrasuhde toimii kuten hyvä asiakassuhde

Vuokranantaja on vuokrasuhteen tärkeä osapuoli, sillä vuokrattaessa asunto saa kaupan päälle myös vuokranantajan. Usein asunnot omistava iso organisaatio on jäykkä, mutta pääsääntöisesti turvallinen eikä vuokrasuhdetta irtisanota herkästi, mikäli vuokralainen hoitaa oman osuutensa hyvin. Toisaalta isot vuokranantajat kuten VVO tekevät säännöllisesti vuosittain isot vuokrankorotukset ja ajan kuluessa vuokra nousee paljon. Yksityisten vuokranantajien ei kannata nostaa vuokraa liian kovaksi, sillä asunnon haluttavuus kärsii ja asunto saattaa jäädä tyhjilleen. Yksityinen vuokranantaja usein seuraakin markkinatilannetta joustavasti.

Hyvä yksityinen vuokranantaja on joustava ja reilu, joka noudattaa Hyvää Vuokratapaa. Jos mahdollista, vuokranantajaan kannattaa hieman tutustua, sillä hyvin toimivalla yhteistyöllä vuokralaisen kanssa on suuri arvo.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit