Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Kimppa-asumisen autuus ja ahdistus

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Kimppa-asumisen autuus ja ahdistus

Usein asunto vuokrataan kimppa-asuntona kaverien kanssa. Niin kauan, kun kaikki hoitavat osuutensa sovitusti ja ottavat huomioon muiden asujien asumisrauhan, kimppa-asuminen on kivaa. Kustannuksetkin ovat usein pienemmät kuin vuokraamalla asunnon yksin itselleen.

Valitettavasti kaikki ei aina mene sopimuksen mukaan. Usein riitoja tulee siivousvuoroista: yksi kaipaa siistiä keittiötä ja kylppäriä ja toista ei häiritse yhtään vaikka viikon vanhat tiskit notkuvat pöydällä. Siisteyttä kaipaava joutuukin usein siivoamaan kaikkien muitten puolesta kunnes hermostuu.

Porukkaan on ehkä eksynyt myös kaveri, jolla on paljon äänekkäitä ystäviä, jotka tykkäävät tulla jatkamaan iltaa baarissa istumisen jälkeen. Seuraavan päivän kokeeseen on turha yrittää lukea tai nukkua, kun riehakas tunnelmaa kuuluu viereisestä huoneesta.

Mikäli asunto on vuokrattu yhdessä yhteisellä sopimuksella, irtisanoutuminen on vaikeampaa. Yhteisellä sopimuksella se onnistuu, mutta muussa tapauksessa voi joutua tilanteeseen, että poismuutosta huolimatta jää vuokravastuuseen. Mikäli on vuokrannut omalla sopimuksella oman huoneensa ja osan yhteistiloista, voi luonnollisesti irtisanoa itsensä kimppakavereista riippumatta.

Yhteisen sopimuksen ongelma on myös yhteisvastuu vuokrasta. Mikäli kimppakaverisi ei maksa vuokraansa, vuokranantaja voi periä maksamattoman osan sinulta, vaikka olisit hoitanut oman osuutesi vuokrasta.

Mikäli olet päävuokralainen ja kämppiksesi ovat alivuokralaisia, voit ratkaista asian irtisanomalla hankalan kaverin ja etsimällä uuden. Päävuokra-alivuokrasopimukseen et tarvitse vuokranantajan suostumusta, joskin tietysti asiasta kannattaa kertoa myös hänelle. Alivuokralaisena voit luonnollisesti myös irtisanoa itsesi päävuokralaiselle. Alivuokrasopimuksessa vuokralaisella on irtisanomisaika 14vrk – päävuokralaisen irtisanoessa alivuokralaisen, ensimmäisen vuoden aikana 1kk, ja sen jälkeen 3kk.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit