Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Asunnon hoito ja loppusiivous

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Asunnon hoito ja loppusiivous

Asuinhuoneenvuokralain (AHVL, 481/1995) ja Hyvän vuokratavan mukaisesti vuokralaisen on hoidettava asuntoa huolellisesti. Huolelliseen hoitamiseen kuuluu asunnon säännöllinen siivoaminen ja kodinkoneiden puhtaanapito.

Asumisenaikainen siivoaminen tarkoittaa muun muassa lattiapintojen puhdistamista, uunin ja lieden puhtaanapitoa, jääkaapin ja pakastimen puhdistamista ja sulatusta, ikkunoiden pesua, kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistamista sekä poisto- ja korvausilmaventtiilien ja liesituulettimen suodattimen puhdistamista. Myös lieden ja jää/pakastinkaapin siirtäminen paikoiltaan ja niiden takaa puhdistaminen tulisi tehdä silloin tällöin. Vuokralaisen on myös hyvä muistaa, että hänelle syntyy korvausvastuu, mikäli kodinkone tai laite rikkoutuu tai vaurioituu puhtaanapidon laiminlyömisen vuoksi.

Vuokrasuhteen päättyessä vuokralaisen on luovutettava asunto tyhjänä, hyvässä kunnossa ja siivottuna. Kun asunnon perussiivouksesta on huolehdittu säännöllisesti, loppusiivoukseen ei välttämättä vierähdä yhtä paljon aikaa.

Loppusiivouksessa on kuitenkin aina pyyhittävä kaapit, lattiat ja pinnat sekä vietävä roskat. Kaappien puhdistamiseen kuuluvat ovet, hyllyt ja laatikostot. Lattia on puhdistettava irtoroskista lakaisemalla/imuroimalla ja pyyhittävä kostealla. Liesi, uuni (sisältä ja ulkoa) ja uuninpellit on puhdistettava, pesualtaat, kaakelipinnat sekä keittiöstä että kylpyhuoneesta, wc-istuin sekä saunan lauteet on pestävä.

Mikäli huoneistoon kuuluu parveke, kuuluu sen hoito vuokralaisen vastuulle. Parvekkeen hoitamiseen ja siivoukseen kuuluvat irtoroskien, lumen ja veden poistaminen sekä mahdollisten lasitusten säännöllisen pesu. Myös asuntoon kuuluvan pihan siisteydestä huolehtiminen kuuluu vuokralaisen vastuulle. Pihan yleisilmeen tulee olla siisti, ja pensasaidat ja istutukset on pidettävä kunnossa.

Jos pois muuttanut vuokralainen on laiminlyönyt vaadittavan loppusiivouksen, voi vuokranantajalla olla oikeus vaatia vahingonkorvauksia siivouksesta aiheutuneista kustannuksista. Tällöin vuokranantajan tulisi toimittaa pois muuttaneelle vuokralaiselle selkeä erittely tulleista kustannuksista.

Suositeltavaa olisikin, että vuokrasuhteen päättyessä vuokralainen ja vuokranantaja suorittavat asunnon loppukatselmuksen, jotta voidaan yhdessä todeta mahdolliset siivous- ja korjaustarpeet.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit