Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Yhtiökokous - osallistua vai ei

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Yhtiökokous - osallistua vai ei

Kevät on yhtiökokousten aikaa. Pitäisikö yhtiökokoukseen osallistua? Osakkeenomistajalle asunto-osake on sijoitus ja yhtiökokoukseen osallistuminen on varallisuuden hoitoa. Vuokralaiselle yhtiökokoukseen osallistuminen tarkoittaa lähinnä asumisviihtyvyyden parantamista. Hetkinen – vuokralainen ja yhtiökokous?

Uusi kesällä voimaan tuleva asunto-osakeyhtiölaki korostaa vuokralaisen oikeuksia osallistua yhtiökokoukseen. Kun yhtiökokouksessa käsitellään asioita, jotka koskevat yleistä asumista taloyhtiössä, vuokralaisilla on osallistumisoikeus ja puheoikeus, mutta ei tietenkään äänestysoikeutta. Puheoikeuskin usein riittää eli kannattaa avata suunsa. Tuore esimerkki kertoo vuokralaisista, joiden mielestä taloyhtiön pyörävarasto oli riittämätön ja he avasivat suunsa yhtiökokouksessa. Seurauksena oli, että seuraavalla viikolla pyörävarastoa laajennettiin. Kenellekään osakkaalle asia ei vain ollut tullut edes mieleen… Taloyhtiön jätekatoksessa ja kierrätyksessä on usein kehittämisessä varaa, mutta kuka avaa suunsa ja haluaa perehtyä asiaan? Taloyhtiön pesukone toimii heikosti? – Taloyhtiöissä on paljon kehitettävää ja usein hyvät ideat eivät edes ole kalliita. Kysymys oikeastaan on vain siitä, että joku ottaa asian esille.

Valitettavasti vuokralaiset pihaparlamenteissa usein mielletään ensisijaisesti ongelmaksi. Vuokralaiset ovat niitä, jotka häiriköivät viikonloppuisin, jättävät lastenrattaat rappukäytävään muiden jalkoihin, pysäköivät autonsa kiellettyyn paikkaan yms. Joskus asukkaat jakautuvat kahteen leiriin: osakkeenomistajiin ja vuokralaisiin. Rakentavissa taloyhtiöissä jakoa ei synny ja vuokralaiset otetaan innolla mukaan toimintaan ja asumisviihtyvyyden parantamiseen. Heittäisinkin pallon taloyhtiöitten hallituksille ja isännöitsijöille: Mitäpä, jos yhtiökokouskutsussa selkeästi kutsuttaisiin mukaan myös vuokralaiset?

Mitä yhtiökokous merkitsee asuntosijoittajalle? Tilinpäätös hyväksytään ja vastuuvapaus myönnetään hallitukselle ja isännöitsijälle. Usein pelkkää rutiinia ja valmiita papereita, mutta uuden asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen tulee selvittää myös tulevaisuutta ja remonttitarpeita. Valveutunut omaisuudestaan ja sen hoidosta kiinnostunut asuntosijoittaja osallistuu yhtiökokoukseen ja esittää näkemyksiään. Murheellisia joskus ovat taloyhtiöt, joissa lykätään kaikkia remontteja tulevaisuuteen ja sitten kerralla joudutaan tekemään niin putkiremontti, ikkunaremontti, julkisivuremontti kuin piharemonttikin. Pitkän linjan asuntosijoittaja laskee tietysti saaneensa monta vuotta hyvää tuottoa ja hyväksyy rankat korjauskulut, mutta vähän aikaa sitten sijoittajaksi ryhtyneelle tilanne on karu. Kun taloyhtiötä hoidetaan hyvin ja remontteja tehdään järkevästi pitkin matkaa, omaisuuden arvo säilyy ja paranee.

Asuntosijoittajaa haastaisin osallistumaan yhtiökokouksiin kuulemaan mitä taloyhtiössä tapahtuu ja miten asioita hoidetaan. Joskus taloyhtiössä asuvan osakkeenomistajan ja asuntosijoittajan intressit ovat väistämättä vastakkaiset. Useammassakin taloyhtiössä on väännetty kättä taloyhtiön pesukoneesta ja vuokralaisten kohtelusta autopaikkojen saannissa. Kuopiossa on useita taloyhtiöitä, joiden pesutupaan ei katsota tarpeelliseksi hankkia uutta pesukonetta, vaikka taloyhtiössä on paljon pieniä sijoitusyksiöitä, joiden kylpyhuoneeseen ei mahdu omaa pesukonetta. Kuopiossa on myös useita taloyhtiöitä, joita autopaikkajonossa ”etuilee” talossa asuva osakkeenomistaja ja talossa pitkäänkin asunut vuokralainen aina ohitetaan jonossa. Ko. asioista päättää taloyhtiön hallitus. Asuntosijoittajalle kysymys on helposti isoista summista. Puuttuva pyykinpesumahdollisuus ja mahdottomuus saada ikinä autopaikkaa pienentävät selkeästi kohteesta saatavaa vuokratuottoa. Aktiivinen asuntosijoittaja saa helposti kohteelleen lisätuottoa vain osallistumalla yhtiökokoukseen ja avaamalla suunsa. Erittäin järkevää taloyhtiölle on ottaa hallitukseen myös yksi ns. sijoittajajäsen, jolloin näkemykset ja eturistiriidat tulee käsiteltyä jo ennen kuin ne ovat riideltävinä yhtiökokouksessa.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit