Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Yhtiökokoukseen voi osallistua myös vuokralainen

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Yhtiökokoukseen voi osallistua myös vuokralainen

Kevään aikana monessa taloyhtiössä pidetään yhtiökokoukset, joissa valitaan uusi hallitus ja hyväksytään edellinen tilikausi. Kun kaikki on hyvin, kokouksen esityslista voi olla lyhytkin. Mutta monessa taloyhtiössä on asialistalla isompia asioita, jotka vaikuttavat kaikkien talossa asuvien elämään. Suuret peruskorjaukset aiheuttavat kuluja osakkeenomistajille ja häiritsevät myös talossa asuvien vuokralaisten elämää.

Kun taloyhtiössä päätetään isoista korjaushankkeista, olisi erittäin tärkeää, että päätöksen tekoon osallistuisivat myös asuntosijoittajat eli osakkaat, jotka eivät itse asu taloyhtiössä. Näin kaikki taloyhtiössä osakkeita omistavat voisivat demokraattisesti vaikuttaa taloyhtiön hoitoon ja yhtiössä tehtäviin päätöksiin.

Myös taloyhtiössä asuvalla vuokralaisella on oikeus osallistua yhtiökokoukseen, jos käsiteltävänä on asioita, jotka vaikuttavat elämiseen taloyhtiössä. Vuokralaisella ei ole äänestysoikeutta, mutta hänellä on kuuntelu- ja puheoikeus. Asuntosijoittajan kannattaisi useissa tilanteissa kannustaa vuokralaistaan osallistumaan yhtiökokoukseen, varsinkin, jos ei itse pääse paikalle. Vuokralainen osaa varmasti arvostaa vuokranantajansa luottamusta.

Vuokralaisella voi olla myös arvokasta annettavaa taloyhtiön hoitoon, jos sitä halutaan kuunnella. Jos vuokralainen esittää käyttämättömän tilan muokkaamista pyörävarastoksi, on todennäköistä, että asiasta hyötyy suurin osa asukkaista ja taloyhtiön arvo nousee. Kenellekään ei vain ole aiemmin tullut asia mieleen. Jos ennakkoluulottomasti otetaan vastaan uusia ajatuksia, kukaan ei häviä.

Useimmiten niin taloyhtiössä asuvien kuin taloyhtiöstä vain asunnon omistavienkin edut ovat yhteneväiset: molemmat hyötyvät, kun taloyhtiötä hoidetaan hyvin ja asunnon arvo säilyy. Mutta joskus taloyhtiössä asuvat osakkeenomistajat eivät näe taloyhtiön kokonaisuutta tai kaikkien asukkaiden etua.

Asuntosijoittajat omistavat usein taloyhtiön pieniä yksiöitä tai kaksioita, joissa elämisen realiteetit voivat olla kovin erilaisia kuin isoissa huoneistoissa. Pienessä yksiössä ei aina ole tilaa omalle pyykinpesukoneelle ja tällöin taloyhtiön pesutupa ja pyykinpesukone on erittäin tärkeä. Isojen huoneistojen omistajat voivat puolestaan nähdä taloyhtiön pyykinpesukoneen vain turhana kustannuksena.

Ennen nykyisen asunto-osakeyhtiölain muutosta oli paljon taloyhtiöitä, joissa autopaikat jaettiin periaatteella, jonka mukaan vuokralainen sai autopaikan vain, jos kukaan talossa asuva osakkeenomistaja sitä ei halunnut. Vuokralainen saattoi olla autopaikkajonossa vuosia ja aina osakkeenomistaja kiilasi eteen. Onneksi näin ei enää ole mahdollista yhdessäkään taloyhtiössä, joka noudattaa asunto-osakeyhtiölakia. Yhdenvertaisuus myös autopaikkojen jaossa on nyt siis turvattu lailla.

Jotta taloyhtiön käytännön asioita voidaan hoitaa järkevästi ja asukaslähtöisesti, siihen tarvitaan kaikkien asukkaiden näkemyksiä ja kokemuksia – niin osakkeenomistajien kuin vuokralaistenkin.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit