Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Vuokra-asuntoonko lemmikkieläin?

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Vuokra-asuntoonko lemmikkieläin?

Moni vuokranantaja miettii mitä tehdä, kun vuokralainen kysyy saisiko ottaa koiranpennun. Joskus taas asunnon lopputarkastuksessa käy ilmi, että vuokralainen on hankkinut kissan, vaikka oli nimenomaan sovittu, että lemmikkejä ei saa asuntoon tuoda. Usein vuokralaisen on vaikea löytää asuntoa, johon oma rakas Mustikin on tervetullut. Miksi lemmikkieläimiä vastustetaan niin usein?

Kuten puoliso, myös lemmikkieläin on osa perhettä ja elämää. Joskus lasta tai puolisoa ei ole elämäänsä saanut ja lemmikkieläin on tällöin entistä tärkeämpi. Jos vuokranantaja haluaa, että vuokralainen tekee asunnosta kodin itselleen ja viihtyy siinä hyvin, miksi kieltää lemmikit niin tiukasti? Jos vuokralainen ei voi asua asunnossa rakkaineen, asunto ei ole koti, vaan väliaikaisratkaisu.

Monella vuokranantajalla on huonoja kokemuksia vuokralaisen koirasta, joka on pureskellut ikävissään jalkalistat, tai koiran ulvonnasta valittavista naapureista. Moni tapettikin on nähnyt parhaat päivänsä vuokralaisen kissan teroitettua niissä kynsiään. Mahdollisesti vuokranantaja on hyväksynyt yhden kissan ja naapurien valittaessa hajuhaitoista rappukäytävässä käykin ilmi, että asunnossa on viisi kissaa. Pitkään yksin jätetty koira voi myös aiheuttaa asuntoon ikävän kosteusvaurion.

Kieltämällä ehdottomasti lemmikkieläimet asunnossa tulee rajanneeksi pois monta hyvää vuokralaisehdokasta. Koiransa hyvin hoitavan on elettävä kunnon elämää, sillä koira vaatii säännölliset ulkoilutukset ja hoidon. Kysymys siis ei oikeastaan olekaan lemmikistä vaan lemmikin omistajasta. Oli lemmikki kissa, koira, hamsteri, kani, tarantella, papukaija tai vaikka boakäärme, itse lemmikillä ei ole merkitystä, vaan sillä miten se hoidetaan.

Kuten muistakin asioista, lemmikkieläimistä kannattaa sopia selvästi vuokrasopimuksessa. Jos asunto halutaan pitää ns. allergiavapaana, jolloin siihen voi muuttaa myös lemmikeille allerginen henkilö, sopimukseen kannattaa kirjata selvästi: lemmikkieläimet on allergiasyistä kielletty. Mikäli vuokralainen tästä huolimatta ottaa allergisoivan lemmikin, se on vuokrasopimuksen purkuperuste.

Vuokrasopimukseen voidaan kirjata, että lemmikkieläimistä tulee sopia erikseen, jolloin vuokranantajalla säilyy kontrolli asian suhteen. Jos on sovittu, että vuokralaisen koira saa muuttaa asuntoon, voi kirjata sopimukseen lauseen: ”Mikäli vuokralaisen lemmikki aiheuttaa häiriötä tai vahinkoa, vuokralainen on vastuussa ja korvausvelvollinen”.

Vuokrasopimukseen voidaan myös kirjata, että ”On sovittu, että vuokralaisen kissa (3v. norjalainen metsästyskissa Yrjö) saa muuttaa asuntoon, mutta muista lemmikkieläimistä on sovittava vuokranantajan kanssa erikseen”. Näin vuokranantaja tietää ja hallitsee tilanteen. Vuokralaisen kanssa sopien, vuokranantaja voi myös käydä huoneistossa katsomassa, että kaikki on kunnossa.

Avoimuus puolin ja toisin on tärkeää. Vuokralaisen kannattaa kertoa suunnitelmistaan hankkia lemmikkieläin, jolloin asioista voidaan selkeästi sopia etukäteen. Vuokralaisen on myös ymmärrettävä, että mikäli vahinkoja tapahtuu, hän on vastuussa ja korvausvelvollinen. Toisaalta vuokranantajan ei kannata aina ehdottomasti kieltää lemmikin hankintaa, sillä hyväksymällä voi edistää vuokralaisen viihtymistä ja vuokrasuhteen jatkuvuutta.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit