Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Asunnon kesävuokraus

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Asunnon kesävuokraus

Kun on onnistunut löytämään opiskelupaikkakunnalta hyvän vuokra-asunnon ja siinä haluaisi asua koko opiskeluajan, mutta opiskeluun liittyvä harjoittelu tai vaihto heittää joksikin aikaa toiselle paikkakunnalle, mitä tehdä? Ei tunnu järkevältä maksaa tyhjästä asunnosta vuokraa puolelta vuodelta, kun itse maksaa vuokraa vaihtopaikkakunnalleen.

Asunnon alivuokraus on sallittu ilman vuokranantajan lupaa, mutta alivuokrauksesta puhutaan vain kun vuokrataan alle 50% asunnosta. Jälleenvuokraukseen taas tarvitaan vuokranantajan lupa, mutta mitä tehdä jos vuokranantaja suhtautuu asiaan nihkeästi?

Lain mukaisesti vuokralaisella on oikeus vuokrata koko vuokraamansa huoneisto enintään kahdeksi vuodeksi, mikäli muuttaa toiselle paikkakunnalle opiskelun, työn, sairauden tms. syyn vuoksi.  Vuokraukseen ei silloin tarvita vuokranantajan lupaa. Vuokrauksesta on kuitenkin ilmoitettava vuokranantajalle ja vastuu vuokrasta yms. velvoitteista säilyy varsinaisella vuokralaisella. Mikäli vuokranantajalla ei ole perusteltua syytä vastustaa vuokrausta, hän ei voi sitä estää.

Tällöin puhutaan vuokraoikeuden väliaikaisesta siirrosta. Varsinaisen vuokralaisen on kuitenkin syytä huomioida, että hän on vastuussa vuokrasta ja asunnon hoidosta. Mikäli vuokratun asunnon ns. väliaikainen vuokralainen ei hoida velvoitteitaan, niistä vastaa varsinainen vuokralainen.

Asuntoa ei kannata vuokrata ensimmäiselle vastaantulijalle.  Ei ole kiva puolen vuoden vaihdon päättymisen hetkellä kuulla, että ko. vuokralainen ei ole maksanut asunnosta vuokraa vuokranantajalle koko aikana. Tällöin puuttuvat vuokrat maksaa varsinainen vuokralainen. Toki voi yrittää periä vuokria, mutta jos luottotiedoissa on runsaasti muitakin maksamattomia laskuja, rahojen saaminen voi olla heikkoa.

Esimerkkitapauksena vaihdosta Italiasta puolen vuoden jälkeen saapunut vuokralainen törmäsi ensin taloyhtiön perimiin vesilaskuihin ja sitten vuokranantaja kyseli, miksi vuokria ei ole maksettu pitkään aikaan. Ainoa vaihtoehto oli ottaa laina ja maksaa velat pois. Hän ei saanut ikinä omalta vuokralaiseltaan rahoja takaisin.

Asuntoa edelleenvuokrattaessa on siis oltava yhtä huolellinen vuokrasopimuksen teossa kuin asunnon omistaja asuntoa vuokratessaan. Luottotiedot kannattaa tarkastaa, vaikka vuokralainen olisi puolituttu samalta opiskelijakurssilta.  Moni on löytänyt netistä ja koulun ilmoitustaululta vuokralaisen, joka on tuonut mukanaan melkoisesti harmia.

Kannattaa sopia, että varsinainen vuokralainen maksaa vuokrat vuokranantajalleen, ja asunnon edelleen vuokrannut maksaa ne hänelle.  Näin voi varmistua siitä, että maksut ovat kunnossa ja tarvittaessa voi toimia ripeästi. Hyvä on myös, jos paikkakunnalta löytyy henkilö, joka voi häiriötilanteissa heti olla yhteydessä vuokralaiseen.

Monet vuokravälitysyritykset voivat tehdä korvausta vastaan vuokrasopimuksen ja tarkistaa luottotiedot, jolloin on turvallisemmilla vesillä. Mikäli haluaa säästää kustannuksissa ja tehdä sopimuksen itse, kantaa myös riskit tietysti itse.

Lue lisää huoneiston jälleen- ja alivuokrauksesta tästä artikkelista.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit