Kaikki mitä tarvitset asuntosijoittamiseen ja vuokraamiseen.

Apua, happi loppuu!

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Lue lisää

 2. Vuokrakas.com - sijoitusasunnon myyjien ja ostajien kohtauspaikka

  Lue lisää

 3. Kimppa-asunnon vuokrasopimusmallit

  Lue lisää

 4. Aika sijoittaa lähiöihin? Pienten uusien asuntojen tuotot eriävät pääkaupunkiseudulla

  Lue lisää

 5. Neljä lääkettä vuokrakipuilun hoitoon

  Lue lisää

Apua, happi loppuu!

Energian säästön myötä taloyhtiöistä on tullut entistä tiiviimpiä. Ennen ikkunoiden ja parvekkeen ovien raosta vuoti asuntoihin ilmaa, jota joskus nimitettiin vedoksi. Nyt ikkunat on vaihdettu ja kaikki raot on tiivistetty ja edessä onkin uusi ongelma: asunnosta loppuu happi.

Kun tiiviiseen asuntoon yhdistetään vielä koneellinen ilmanpoisto, voi huono ilmanlaatu olla iso ongelma ja aiheuttaa asukkaille todellisia oireita, kuten päänsärkyä ja pahoinvointia. Ilmaton tyhjiötila ei asunnoissa ole mahdollista, joten kun koneellisesti poistetaan asunnosta ilmaa, uutta tulee väistämättä tilalle jostakin. Jos asiallisia korvausilmaventtiilejä ei ole tai ne on tukittu, ilma tulee tilalle sieltä mistä se pääsee tulemaan: talon rakenteista, postilaatikosta tai joskus jopa viemäreistä.

Kosteusvaurioista ja homeesta puhutaan paljon, mutta viime aikoina yleisimpiä ongelmia ovat olleet huonon ilmanlaadun aiheuttamat oireet asukkaille. Ihmisistä on tullut herkempiä ilmansaasteiden ja kemikaalien ansiosta ja ongelmiin reagoidaan entistä herkemmin. Silti ihmetyttää: miten ennen elettiin, kun asunnoissa oli kokolattiamattoja eikä kylpyhuoneissa ollut kosteuseristyksiä laisinkaan?

Nyt pari-kolmekymppiset syntyivät maailmaan, jolloin äitiysneuvolassa vannottiin steriilin ja allergiavapaan kodin puolesta. Odottava äiti, joka kehtasi terveydenhoitajalle tunnustaa, että kotona asui koira tai kissa, tunsi hoitajan syyttävän katseen ja sai kuulla olevansa huono vanhempi, joka ei välitä tulevan lapsensa terveydestä. Suositukset muuttuivat ja nyt neuvolassa jo kerrotaan, että lapselle annetaan paras suoja allergioihin hankkimalla kotiin kissa tai kaksi, ja että lapselle kunnon kourallinen hiekkaa suuhun silloin tällöin onkin hyvä juttu. No, tulevat sukupolvet ovat ehkä terveempiä – tai sitten eivät.

Usein asukkaat aiheuttavat itse huonon ilman tukkimalla korvausilman tulon: korvausilmaventtiilit on suljettu kokonaan tai ikkuna on tiivistetty tiivistysnauhalla ympäri. Joskus helpotus voi tulla yksinkertaisesti: jos huono ilma vaivaa eikä ikkunassa ole erillisiä korvausilmaventtiilejä, kannattaa avata ikkuna ja tarkistaa onko ikkunatiiviste on vedetty liian tiiviisti koko ikkunan ympäri. Jos rakoa ei ole, kannattaa poistaa tiivistenauhaa ikkunan yläosasta vaaksan verran, niin asuntoon pääsee korvausilmaa.  Jos korvausilma-venttiili löytyy, kannattaa katsoa, että se on auki.

Terveellinen ja oikea eläminen tuntuu olevan kovin vaikeaa. Suositukset vaihtuvat kovin nopeasti: ensin toitotetaan leivän terveellisyydestä, ja seuraavassa hetkessä sen syöminen on pahasta. Tällä hetkellä vain välinpitämättömät ja typerykset tuhlaavat sähköä ja ajavat autoilla, jotka kuluttavat polttoainetta yli suositusten. Talojen pitää olla tiiviitä, lämpöä ei saa tuhlata ja tuulettaminen avaamalla ikkuna on tiukasti kielletty – kun taas ennen suositeltiin tuulettamaan koti tehokkaasti avaamalla täysillä ikkunat vähäksi aikaa.

Voidaksemme hyvin tarvitsemme hengittämiseen raikasta ilmaa ja puhdasta ympäristöä. Ilman niitä on paha olla.

Vuokrakas.com blogi:

 1. Asuntosijoittajan kannattaa nyt panostaa laatuun ja hajautukseen

  Useiden vuosien ajan sijoittajilla on ollut kissanpäivät. Varsinkin asunto- ja pörssisijoittajat ovat voineet nauttia markkinoilla suotuisasta sijoitusympäristöstä. Sijoituskohteesta riippumatta arvot...

  Lue lisää

 2. 5 haastetta, joita ulkomaille muuttaja kohtaa

  Moni suomalainen haaveilee muutosta ulkomaille, ja lähes jokainen ulkomaille muuttaja kokee haasteita ja jonkinasteisen kulttuurishokin jossain vaiheessa uudessa kotimaassaan. Haasteisiin varautuminen ennen muuttoa saattaa helpottaa etenkin ensikertalaisen kulttuurishokkia.

  Lue lisää

 3. Kuinka helpottaa sopeutumista uuteen kaupunkiin?

  Muuttaminen on aina iso juttu, etenkin silloin kun muutto suuntautuu uuteen kaupunkiin kotimaassa tai ulkomailla. Oli muuton syy mikä tahansa, on ensiarvoisen tärkeää että sopeutumisprosessi alkaa jo ensihetkistä alkaen.

  Lue lisää

Katso kaikki artikkelit